Historia Związku Sybiraków liczy sobie 90 lat. Nazwa Związku  łączy się ze słowem S Y B I R, który dla zesłańców nie jest pojęciem geograficznym, lecz symbolem represji caratu, a później Stalina i jego następców wobec Polaków zsyłanych do łagrów i więzień,  najczęściej w dalekowschodnie strony b. ZSRR.
Na internetowych stronach serwisu przedstawiona została historia powstania Związku, zarówno tego przedwojennego jak i obecnego - reaktywowanego w 1988 roku.
Informacje zawarte na  stronach dotyczących Oddziałów Terenowych przybliżają czym żyje środowisko sybirackie, środowisko ludzi, którym dane było doświadczyć wszystkiego co najgorsze. Do tych informacji dotrą na pewno ich dzieci i wnuki oraz Sybiracy mieszkający na stale poza granicami Polski i szukający utraconych kontaktów.

Sprawozdanie z Pielgrzymki Sybiraków do Lichenia 13-14 czerwca 2018

Druki na odznaczenie wypełniane komputerowo (kliknij tutaj).

Droga Krzyżowa Sybiraków

Uroczystości w 2018 roku

5 - 6 maja XXIX pielgrzymka Sybiraków do Częstochowy.
13 - 14 czerwca Pielgrzymka Sybiraków do Lichenia.
26 - 28 czerwca VIII Krajowy Zjazd Delegatów Związku Sybiraków w Warszawie - Rembertów
6 - 7 września XVIII Marsz Żywej Pamięci w Białymstoku.

Administrator strony Mieczysław Martusewicz (admin@zwiazeksybirakow.strefa.pl)

http://www.of.pl/licz.php?id=zwiazeksybirakow&zera=nie&kolor=000000&tlo=e0edae&wielkosc=5 Odwiedzin naszej strony. Dziękujemy